איך בוחרים פסיכולוג קליני מתאים?

 

מטרתה של הפסיכולוגיה הקלינית היא להקל על מועקת הנפש ולדעת לאבחן מתי יש לשלוח את המטופל לפסיכיאטר לצורך קבלת תרופות. אבחון לא נכון או פספוס בעיה חמורה יותר עלולים לגרור השלכות על נפשו ותפקודו של המטופל ולכן קיימת חשיבות בבחירת פסיכולוג קליני מתאים.

רובנו, בתור אנשים שאינם מגיעים מענף הפסיכולוגיה, מתקשים ליצור את קו ההפרדה בין פסיכולוג לבין פסיכולוג קליני ואפילו לבין פסיכיאטר. כשעולם המושגים הזה מתערבב זה בזה, קשה לדעת כיצד בוחרים את איש המקצוע המתאים לבעיה שממנה אנו סובלים. במאמר הבא ננסה להבין לפי אילו קריטריונים חשוב לבחור את הפסיכולוג הקליני המתאים.

איך ניתן לדעת מהי הסמכתו של הפסיכולוג?
אז עוד לפני ששופטים את יכולתו של הפסיכולוג הקליני לטוב ולרע, קודם כל יש לוודא שאכן יש לו את ההסמכה המתאימה כדי לבצע את עבודתו. פסיכולוג קליני הוא אדם אשר סיים תואר שני בפסיכולוגיה, אך לא די בכך כדי להפוך לפסיכולוג קליני, שכן עליו להשלים התמחות קלינית. למעשה, רק פסיכולוג שלצד מספר רישיונו יופיע הקיצור "קל" המסמן את המילה "קליני"- ייחשב לפסיכולוג קליני.

מתי יש לפנות לפסיכולוג קליני?
תפקידה של הפסיכולוגיה הקלינית היא להעניק אבחון וטיפול להפרעות נפשיות וכאשר המטופל חווה קשיים התנהגותיים או חברתיים. כתוצאה מכך, פסיכולוגיה קלינית יכולה לסייע במצבים של דיכאון, חרדה, חוסר תחושת סיפוק, הפרעות אכילה ותופעות נוספות הקשורות בנפש.
על אף שפסיכולוגיה קלינית אינה מקבילה לפסיכיאטריה, שתי התורות הולכות יד ביד ולכן מטופלים אשר זקוקים לתרופות, מטופלים לרוב גם באמצעות פסיכולוג קליני על מנת לשפר את תוצאות הטיפול. תפקידן של התרופות הוא לטפל בסימפטומים ואילו תפקידן של השיחות הוא לרפא את הנפש.
פסיכולוגיה קלינית מתבססת על מספר שיטות וישנן טכניקות טיפוליות רבות שניתן להתאים למטופל, כאשר בדרך כלל נהוג לשלב בין טכניקות שונות על מנת למקסם את התוצאות. לכן, פסיכולוג קליני איכותי יידע להתאים למטופל את הטכניקה המתאימה במקום לנסות 'להלביש' אותה עליו.

מהי התרשמותכם מהפסיכולוג?
אל תהססו להניח לרושם הראשוני שלכם מהפסיכולוג להשפיע על החלטתכם הסופית. מדובר באדם שעמו אתם אמורים לנהל שיחות אינטימיות ולעתים אף כואבות ולכן חשוב שתרגישו עמו בנוח. אם לא הרגשתם 'קליק' ייתכן שמדובר באיש מקצוע לא מתאים.
רוב המטופלים אינם ששים לחלוק את עצם פנייתם לפסיכולוג הקליני ברבים, אך באינטרנט, שבה נשמר מעטה האנונימיות, גולשים רבים נחלצים לעזרה זה לזה באמצעות שיתוף המלצות ואזהרות. הרכיבו רשימה של פסיכולוגיים פוטנציאליים באמצעות ההמלצות וסננו אותם אחד אחד, גם באמצעות הרושם הראשוני שנוצר וקריטריונים נוספים.

מה עוד כדאי לקחת בחשבון?
כשאנחנו מדברים על קריטריונים נוספים, הכוונה לכל מיני תנאים טכניים אך חשובים שכדאי לקחת בחשבון לפני הבחירה בפסיכולוג קליני. לדוגמא- מיקומו של הפסיכולוג עשוי להשפיע על המוטיבציה שלכם להגיע לפגישות, בייחוד אם הוא ממוקם הרחק מכם.